DIY: vogelvoercupcakes

Welkom bij de blog over het maken van vogelvoercupcakes!

In de winter vind ik het buiten altijd maar een grauw gezicht. Het enige dat ik wel heel gezellig vind om te zien, zijn de vogeltjes buiten. Ik wil ze dan ook graag in mijn tuin en daarvoor geef ik ze graag wat terug.

Vandaag laat ik jullie zien hoe jullie cupcakes voor de vogels buiten kunnen maken!

Wat je hier voor nodig hebt:

  • 1 kookpan

  • Cupcakevormpjes of andere vormpjes

  • Spatel

  • Ongezouten frituurvetblokken

  • Vogelstrooivoer voor buitenvogels

  • Eventueel snijplanken

  • Ontvetter/schoonmaakmiddel

De meeste blokken frituurvet zijn gemaakt van ossewit, hartstikke dierlijk dus! Gelukkig zijn er ook plantaardige frituurvet blokken te koop.

Het vogelvoer dat je wil gebruiken koop ik zelf kant en klaar bij de dierenspeciaalzaak, speciaal voor de buitenvogels in de winter. Daar kan je er vanuit gaan dat het goed samengesteld voer is. En zelf ga ik het liefst naar de lokale dierenspeciaalzaak in het dorp, zeker in de coronatijd van lockdowns kunnen zij wel extra steuntjes in de rug gebruiken.

Stap 1

Doe een blok frituurvet in de pan en smelt het op laag vuur tot het in zijn geheel gesmolten is.

Stap 2

Doe er beetje bij beetje vogelvoer bij en roer het goed door het gesmolten frituurvet heen.

Stap 3

Als je een goede verhouding hebt gevonden tussen het vogelvoer en het vet, kan je de cupcakes vullen.

Zelf zet ik de cupcakes op een snijplank, zodat je ze makkelijker kan verplaatsen.

Stap 4

Zet de snijplanken met cupcakes in de koelkast. Na enkele uren zijn ze hard en stevig genoeg om ze buiten neer te zetten voor de vogels

Stap 5

In mijn geval knoei ik altijd wel druppels vet tijdens het maken van de vogelvoercupcakes. Daarom houd ik schoonmaakmiddel bij de hand zodat ik na afloop meteen alle vet- en vogelvoerresten schoon kan maken. Is wel zo handig!

Tips:

Zet de cupcakes op een leuke etagiaire neer. Vogels kunnen er dan goed bij met meerdere tegelijk en het ziet er ook nog eens gezellig uit!

Haal de papieren of kunsstof cupcakehouder eraf om te voorkomen dat de vogels dat ook per ongeluk binnenkrijgen of dat het wegwaait

Je kunt eventueel touwtjes in de cupcakes steken voordat ze hard geworden zijn, zodat je ze op kunt hangen in bijvoorbeeld een boom. Het nadeel hiervan is dat zodra de vogels bij het touwtje zijn beland, de cupcake uit elkaar op de grond valt en het touwtje ook valt of wegwaait.

Vind HIER de DIY pakketten van Het Nije Gelukje om zelf aan de slag te gaan met de vogelvoerhapjes!

Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen