Afval scheiden: PMD

Afval scheiden, deel 1: PMD

Afval scheiden, het is ondertussen heel normaal geworden. Maar toch is niet altijd duidelijk welk afval in welke kliko hoort te belanden. Want een chipszak.. dat is plastic met alluminium, dus hoort in de PMD-kliko, toch? En theezakjes en koffiepads klinken biologisch afbreekbaar en pizzadozen zijn gewoon van karton. En toch moeten al deze afvalproducten bij het restafval. Want het plastic en aluminum van de chipszak is niet te scheiden, de theezakjes en koffiepads hebben niet biologisch afbreekbare omhulsels en touwtjes en de pizzadozen zijn te vies en vettig om nog fatsoenlijk te kunnen recyclen. Pff.

Maar wees niet getreurd! Hieronder volgt een (hopelijk) duidelijk overzicht van welk afval op welke manier weggegooid dient te worden. Veel info hierover vind je op de site van de afvalscheidingswijzer .

Heb je zelf afval waarvan je niet weet waar het hoort en wat je niet hieronder terug kan vinden? Laat dan een reactie achter. Ik ga graag voor je op onderzoek uit waar het dan wel hoort!

 

Vandaag deel 1: PMD!

PMD staat voor plastic, metaal en drinkkarton. De stelregel bij het inzamelen van PMD is:


Geen verpakking? Niet in de zak!

 

Klein plastic dat geen verpakking was, dienen weggegooid te worden bij het restafval. Grote plastic producten, denk hierbij aan bijvoorbeeld tuinstoelen, kunnen naar de milieustraat gebracht worden. Ook producten zoals plastic borden horen weggegooid te worden als restafval.

Nadat het plastic is verzameld, wordt het opnieuw en verder gescheiden, tot meerdere soorten plastic. Vervolgens wordt dit alles versnipperd en gewassen en vermalen tot korrels. Van deze korrels kunnen nieuwe plastic producten worden gemaakt. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld kratten en aanlegsteigers, maar ook speelgoed, broodtrommels en auto-onderdelen.(3)

 

En nu de lijst!

Plastic bekers van yoghurt, slagroom, kwark       

Plastic bakjes van fruit, salade of vlees   

Verpakkingen van hard plastic (blisters)

Plastic flessen

Plastic om groente, brood, rollen wc-papier, doosjes thee, sigaretten, bloemen enzovoort (ook: cellofaan)       

Plastic plantenpotjes (behalve zwarte)  

Plastic tassen    

Plastic waar een laagje metaal of aluminium tegenaan geplakt zit (chipszakken, koffiepakken, doordrukstrips van pillen of kauwgom)         

Een transparante folie, bijvoorbeeld om vleeswaren of bloemen. Verwijder (papieren) stickers waar mogelijk, maar als dat niet lukt, dan is het niet zo’n groot probleem. (2)

 

Bronnen:

1. Milieu Centraal | Afvalscheidingswijzer: https://www.afvalscheidingswijzer.nl/producten/papier-met-enkelzijdig-plasticlaagje/?q=papier%20met%20enkelzijdig%20plasticlaagje

2. Milieu Centraal | Afvalscheidingswijzer: https://www.afvalscheidingswijzer.nl/producten/plastic-zakje-afvalzak-of-folie/?q=plastic%20tas

3. Milieu Centraal | Afvalscheidingswijzer: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden/plastic-verpakkingen/#:~:text=Voor%20de%20zak%20of%20bak,afkorting%20gebruikt%3A%20pmd%20of%20pbp.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen